Vesi.fi -vesitieto­verkkopalvelu

Verkkosivusto vesi­tietoa janoaville

Suomen ympäristökeskus käynnisti vuonna 2019 verkkosivustohankkeen, jonka tavoite oli kunnianhimoinen: hankkeen tuloksena verkkoon syntyisi Suomen suurin tutkitun vesiaiheisen tiedon lähde.

Palvelun toteutuksessa Suomen ympäristökeskuksen kumppaneina ovat Ilmatieteen laitos, laitosten yhteinen Tulvakeskus, ELY-keskukset ja muut vesitaloustietoa tuottavat luonnonvara-alan toimijat. Hankkeen rahoittajana toimii maa- ja metsätalousministeriö.

Koska hankkeen tavoite oli asetettu varsin korkealle, lähdettiin sivuston kehitystyötä tekemään kuten tämän mittakaavan projektissa kuuluukin: demoamalla, testaamalla ja kehittämällä. Käyttäjätestauksissa saadun palautteen perusteella sivuston sisältöä sekä toiminnallisuuksia kehitettiin edelleen, ja alkuvuodesta 2020 tutkittua vesitietoa alkoi pulputa siitä kiinnostuneille osoitteessa www.vesi.fi.

Tänä päivänä sivustolta löytyy mm. vesitilannepalvelu, josta voi tarkistaa paikallisen vesitilanteen joka puolelta Suomea eri mittauspisteiltä. Vesi.fi:n tarjoamia tietoja ovat esimerkiksi vedenkorkeus, valunta, sademäärä ja pintaveden lämpötila. Talvella verkkopalvelu kertoo muun muassa lumikuorman, lumen ja roudan syvyyden sekä jään paksuuden.


Lue tiedote hankkeesta

Osallistaminen palkitsi vesiportaaleiden tekijöitä

Asiakas
Suomen ympäristökeskus

Tehtävä
Kehitä ja lanseeraa verkkopalvelu!

Keinot
Verkkosivusto, saavutettavuus, palvelumuotoilu

 

Käyttäjät keskiössä

Tärkein vesi.fi-verkkosivuston suunnittelun lähtökohdista oli rakentaa palvelusta helppokäyttöinen ja kaikille käyttäjille saavutettava.

Sivustoa testautettiin ennen lanseerausta eri kohderyhmillä, myös lapsilla ja vanhuksilla, ja saatu palaute oli erittäin poisiivista. Tämän lisäksi sekä Kehitysvammaliitto että Näkövammaisten liiton Annanpura Oy auditoivat palvelun. Annanpuran auditoinnin perusteella sivuston toimivuutta tehostettiin erityisesti ruudunlukuohjelmilla. Kehitysvammaliitto puolestaan keskittyi raportissaan verkkosivujen helppokäyttöisyyteen Papunetin kehittämien kriteeristöjen perusteella ja totesi:
- Vesi.fi on kokonaisuutena erittäin selkeä, ymmärrettävä ja hyvin suunniteltu verkkopalvelu. Suunnittelussa ja toteutuksessa on onnistuttu huomioimaan erilaiset käyttäjät ja tekemään palvelusta heille monin tavoin helppokäyttöinen.


Vesi.fi saa kehuja helppokäyttöisyydestä

Seniorit syttyivät Vesi.fi:stä

Vesi.fi-verkkopalvelu tulevaisuuden tekijöiden testissä

Astetta kovemman luokan koodia

Vesi.fi-verkkosivuston kaltaiset sivustototeutukset saavat Daddyn hykertelemään, sillä aina kun sivuston tekninen toteutus on perinteistä verkkosivustoa monimutkaisempi, lisää se mukavalla tavalla myös projektin haastekerrointa. Vesi.fi-sivustolta integraatiorajapintoja on useisiin ulkoisiin järjestelmiin, esimerkiksi Maanmittauslaitoksen ja Ilmatieteen laitoksen tarjoamaan dataan. Lisäksi sivusto on käskytetty hakemaan tietoa Suomen ympäristökeskuksen omista järjestelmistä.

Markkinointiin keulakuvaksi kalasteltiin Ahti

Vesi.fi-verkkosivustoa lähdettiin lanseerausvaiheessa markkinoimaan julkiselle sektorille hieman poikkeavan rempseällä meiningillä. Lanseerausmarkkinoinnin viestinviejäksi valjastettiin Ahti, joka kertoo sivuston sisällöistä hymyilyttävän hauskalla tavalla. Ahdin voi bongata vesi.fi-sivuston lisäksi myös esimerkiksi sivustoa markkinoivista online-bannereista.

Marco Pajari - Partner - Daddy Finland Oy

© Dadvertising from Tampere and Helsinki since 2007.
Brändin rakentaminen, yritysilmeet, verkkosivustot, sisältömarkkinointi, brändihahmot, painotuotteet, augmented reality.